Herken je dit?
Je bent gezellig met je kind op pad en jullie lopen langs een ijssalon waar ze overheerlijk italiaans schepijs verkopen. Je kind vraagt je heel lief of hij een ijsje mag uitkiezen. Dat was nou net niet wat jij in gedachten had. Je zakt door je knieën zodat je gezicht op gelijke hoogte met dat van je kind komt en zegt: ‘Lieve schat, als we thuis komen gaan we samen een boterhammetje eten dus een ijsje vind mama nu niet zo’n goed idee’.
Je kind kijkt je nog een keer teleurgesteld aan vraagt of hij echt geen ijsje mag, maar laat het dan ook rusten. Jullie lopen gezellig verder langs de winkels en een half uurtje later zitten jullie samen aan de keukentafel een boterhammetje te eten.
Of
Je kind kijkt je boos aan en zegt ‘ah mama ik wil een ijhijhijsje’! Je bukt nog een keer, legt je hand op de schouder van je kind en vertelt nogmaals in alle rust dat het nu niet het juiste moment is voor een ijsje. Nog een paar winkels en dan gaan jullie thuis samen een boterhammetje eten. Maar helaas, je kind neemt geen genoegen met je antwoord en stampvoet al binnen bij de ijswinkel. En daar barst het los….je kind blijft standvastig om een ijsje roepen, noemt je de stomste moeder ever en doet alles wat in zijn vermogen ligt om een ijsje te bemachtigen. Na veel gedoe komen jullie thuis, je kind is boos, pakt zijn rugzak en stampt de trap op naar zijn kamer. Hij pakt een landkaart en vervolgens een bloemkool uit de koelkast en zegt dat ie bij oma gaat wonen……!! Jij blijft achter met je handen in het haar. Na nog geen 2 minuten hoor je zacht gerommel aan de achterdeur. Je draait je om en ziet je kind op de mat staan met zijn hoofd gebogen. Je loopt naar je kind geeft het een knuffel en zegt, schat ik ben blij dat je weer er bent.
Wat vertelt je kind?
Wees gerust, je bent echt niet de enige! Ook ik heb mij regelmatig uit dit soort situaties mogen manoeuvreren. Heb jij er wel eens bij stil gestaan wat de boodschap achter het gedrag van je kind zou kunnen zijn?
In bovenstaande voorbeelden gaat het mogelij犀利士
k om verbinding. Het zou kunnen dat het kind uit het eerste voorbeeld na één of twee keer stopt, omdat hij ‘bang’ is om de verbinding met de ouder kwijt te raken. Bij het tweede voorbeeld kan het zijn dat het kind ‘bang’ om de verbinding met zichzelf kwijt te raken.
Ondersteuning nodig?
Als kindercoach in Huissen en omgeving ondersteun ik kinderen tussen de 7 en 14 jaar. Door samen de boodschap achter het gedrag van je kind te achterhalen krijgen we inzicht over dat wat je kind lastig vindt. Eenmaal de vinger op de ‘zere’ plek, gaan we samen op zoek naar een manier waarop je kind zich lekker verder kan ontwikkelen.
Lees meer over kindercoaching
Spreek ik je binnenkort?
Wil je meer weten? Neem contact met me op, dan plannen we een kennismakingsgesprek. Je zult zien dat ons eerste gesprek je direct veel helderheid en inspiratie biedt. Fijn om jou binnenkort te spreken of te ontmoeten!
Contact opnemen
Wil je vooraf al een beetje lezen wat je kunt verwachten?
Lees meer over ‘Hoe en wat’